Monosplit vagy multisplit klíma?

Kedves érdeklődő!

Ezúton szeretnénk egy kis segítséget nyújtani klímaberendezés vásárlásához. Munkánk során gyakran találkozunk olyan ügyfelekkel, akik ingatlanuk nem csak egy, hanem több helyiségét is szeretnék klimatizálni. Alapszabály, hogy a tökéletes komfort  elérése érdekében javasolt minden helységet külön klimatizálni. Ilyenkor merül fel a kérdés: Multisplit vagy monosplit klímaberendezéssel oldjuk meg az adott feladatot?

Mi is a különbség a két fogalom között?

Monosplit klímaberendezés: Egy kültéri egységhez egyetlen vele kommunikáló beltéri egység tartozik.

Multisplit klímaberendezés: Egy kültéri egységhez több, akár eltérő kivitelű beltéri egységet csatlakoztathatunk.

A monosplit klímaberendezéseket előnyei között szerepeltethetjük a kedvezőbb árfekvést. Érdekesség, hogy nagy általánosságban elmondható, hogy a legtöbb gyártó multisplit klímaberendezése magasabb árkategóriát képvisel. Másik fontos érv a monosplit mellett, a “tartalék”, mivel a berendezéseink egymástól függetlenek. Esetleges meghibásodás esetén, még mindig marad működőképes berendezésünk, így át tudjuk vészelni a forró nyári napokat, amíg a választott szerelőnk meg nem javítja a hibás készüléket. Továbbá a gyártók a termékeik egyedi tulajdonságait a monosplit klíma beltéri és a hozzá tartozó kültéri egységhez adják meg, amelyek egy része módosulhat multi alkalmazásban, mint például a kültéri hőmérséklet működési tartomány, vagy az energiahatékonysági mutatók.

A multisplit klímaberendezések legfőbb előnye a helytakarékosság. Sok olyan ingatlan van, ahol nincsen lehetőség több kültéri egység elhelyezésére, mégis több helyiséget szeretnénk klimatizálni. Esztétikai szempontot figyelembe véve is jobb megoldás lehet a multisplit megoldás.

Ha multisplit klímaberendezés mellett döntött mindenképpen számításba kell venni, hogy az egyes beltéri egységek fognak-e egyszerre működni.Hogy miért fontos? Nézzünk egy egyszerű példát:

Van két szobánk, mondjuk egy 20 és egy 30 négyzetméteres. Átlagos belmagassággal számolva a szükséges névleges hűtési teljesítmény 2,5, illetve 3,5 kilowatt.

1.kombináció: Fujitsu AOYG14LAC2 (4 kW) + 1X Fujitsu ASYG09LMCE (2,6 kW) + 1X Fujitsu ASYG12LMCE (3,5kW)

Egyidejű működés esetén leadott hűtőteljesítmény: 1,7 kW+ 2,3 kW (ez már nem elegendő a nagyobbik szoba hűtésére, hiába egy működő kombináció)

2.kombináció: Fujitsu AOYG18LAC2 (5 kW) + 1X Fujitsu ASYG09LMCE (2,6kW) + 1X Fujitsu ASYG12LMCE (3,5kW)

Egyidejű működés esetén leadott hűtőteljesítmény: 2,1 kW+ 2,9 kW (ha feltételezzük a beltéri egységek egyidejű működését, akkor ez lesz a megfelelő kombináció)

A multisplit klímaberendezések kiválasztásában ajánlott szakember segítségét kérni. Lépjen velünk kapcsolatba!

Üdvözlettel,

A deklima.hu csapata

Back to top
X