Klíma info

Kedves Látogató!

Ezt az összefoglaló anyagot a még vásárlás előtt álló leendő klímatulajdonos számára készítettük azzal a céllal, hogy elegendő információval rendelkezzen a döntését megelőzően és a számára legjobb megoldást hozó, minden igényt kielégítő készüléket minél több információ birtokában legyen képes kiválasztani. Hiszen annak megválasztása után, hogy a hűtendő vagy éppen fűtendő térbe mekkora teljesítményű berendezés szükséges még mindig Ön előtt áll a megfelelő készülék kiválasztása webáruházunk bőséges kínálatából. Javasoljuk, hogy ne a készülék ára legyen az elsődleges szempont, mely szerint kiválasztja klímaberendezését, döntésénél vegyen figyelembe valamennyi információt, mely az alábbiakban rendelkezésére áll. Amennyiben választása során olyan kérdés merülne fel Önben, melyre itt nem kap választ kérem, keressen fel bennünket elérhetőségeink valamelyikén, és mi segítünk Önnek annak megválaszolásában. Ne feledje, hogy mi nem csak vásárlási lehetőséget biztosítunk Önnek webáruházunkban, hanem komplex szolgáltatásaink keretében biztosítjuk számára az ingyenes házhoz szállítást, klímaszerelést, garanciális időn belül és azon túl is készüléke karbantartását, javítását, szervizelését annak érdekében, hogy megvásárolt készüléke minél hosszabb ideig az Ön kényelmét szolgálhassa! Reméljük, Önt is elégedett ügyfeleink között üdvözölhetjük!

A szükséges hűtőteljesítmény meghatározása

A készülék kiválasztásakor az első paraméter, melyet meg kell határozni, hogy a hűtendő vagy fűtendő helyiségbe mekkora teljesítményű berendezést válasszunk és hol helyezzük el azt. Ennek pontos meghatározásához kérje segítségünket, keressen bennünket és mi segítünk elvégezni a pontos méretezést. Megközelítőleg Ön is ki tudja számítani, ha a következőszempontokat figyelembe veszi. Általánosan elfogadott számítási módszer az, hogy 10m² alapterületre 1kW hűtőteljesítmény szükséges.

Ez azonban csak egy kiindulási pont a számítás szempontjából, mert igen lényeges dolog, hogy az adott helyiségnek milyen a hőterhelése. Ennek megfelelően figyelembe kell venni, hogy milyen alapanyagból készült az épület, mekkora a falvastagsága, szigeteltsége, milyen a benapozottsága, mekkora üvegfelületek határolják, milyen nyílászárók vannak beépítve, mekkora a helyiségben elhelyezett eszközök, például számítógép vagy televízió hőleadása, valamint, hogy hány fő tartózkodik a helyiségben egyszerre és ezek mellett még számos teljesítményszükségletet befolyásoló tényezőt említhetnénk. Tudja, hogy például egy üzlet hőterhelése mennyire eltér egy lakásétól? Ott még külön figyelembe kell venni a folyamatos világítás által leadott hőt, az esetlegesen ott elhelyezett hűtők kompresszora által megtermelt hőt, a folyamatosan nyíló ajtókat, melyen keresztül minden vásárló érkezésekor és távozásakor hő kerül a helyiségbe és még sorolhatnánk. A fentiekből is kitűnik, hogy a teljesítményszükséglet meghatározása nem egyszerű feladat, bízza azt szakemberre, keressen fel bennünket! A megfelelően megválasztott teljesítményű készülék elhelyezése is fontos feladat, mert hiába választjuk meg jól készülékünk teljesítményét, ha annak rossz elhelyezése miatt használata elviselhetetlen lesz. Gondoljon csak bele milyen kellemetlen hatása lehet, ha például a hálószobában az ágyban feküdve, vagy a nappaliban a televíziót nézve a készülék a hideg levegőt ránk fújja.

Milyen kialakítású klímaberendezések közül választhat?

Kialakításuk szerint három féle klímaberendezés közül választhat. Ezek az ablakklíma, a mobilklíma és a split klíma. Kedvező tulajdonságai miatt közülük a split klímaberendezés alkalmazását javasoljuk, melyek bőséges választékát megtalálja webáruházunk kínálatában.

Ablakklíma

Az ablakklíma jellemzője, hogy ablakba, vagy keskenyebb falba lehet őket beépíteni. Általában 2,6 kW, 3,5 kW, és 4,6 kW hűtőteljesítménnyel kerülnek forgalomba. Ezek a berendezések kompakt készülékek, tehát a működésükhöz szükséges valamennyi elemet egy karosszériában tartalmazzák. Ezen készülékek üzembe helyezése nem kíván különösebb szakértelmet, de a telepítés során szükség lehet asztalos vagy üveges szakember munkájára, valamint meg kell oldani a keletkező kondenzvíz elvezetése, bár a gyakorlatban ezt ritkán kivitelezik, jellemzően a víz a készülék aljából a szabadba kicsöpög. A beépítés után csak a villamos hálózathoz kell csatlakoztatni és már működik is. Jellemzően távirányítóval vezérelhetőek. Az ablakklímáknak hátrányos tulajdonságaként említhető zajosságuk, illetve esztétikai megjelenésük sem túl előnyös.

Mobilklíma

mobilklímák, mint az elnevezésükből is következik hordozható készülékek, egyik helyiségből a másikba beállíthatók és üzemeltethetők. Ezeket készülékeket általában kétféle – 2,6 kW és 3,5 kW – hűtőteljesítménnyel hozzák forgalomba. Beüzemelésük nem kíván különösebb szakértelmet, a meleg levegőt elvezető csövet kell csak kivezetni a szabadba, illetve a készüléket csatlakoztatni az elektromos hálózathoz és már működőképes is a berendezés. A működés közben keletkező kondenzvíz elvezetésére nincs szükség, mert ennek egy részét a mobilklíma működés közben elpárologtatja, a maradékot pedig a készülékben található tartályba gyűjti, melynek ürítése az üzemeltető feladata. Ennek megfelelően előnyös tulajdonságként említhető a beüzemelés könnyűsége. Hátrányos tulajdonsága viszont, hogy a „beltéri és a kültéri egység” is egy karosszériában van elhelyezve, ezért a készülék működés közben igen zajos. Üzemeltetését olyan helyiségben ajánljuk, ahol split klíma telepítésére nincs lehetőség.

Split klíma

 Az úgynevezett split, azaz osztott klímák két részből állnak, nevezetesen egy beltéri és egy kültéri egységből. Mint az a részegységek neveiből is kitűnik a klíma beltéri egységet a hűtendő vagy fűtendő helyiségben, a klíma kültéri egységet pedig a szabadban kell elhelyezni. A két egységet kalorikus rézcsövek, valamint elektromos vezérlőkábel köti össze egymással. A klíma beltéri egység tartalmazza az elpárologtatót, a belső ventilátort, szűrőket valamint a vezérlő elektronikát.  A klíma kültéri egységben találhatók nagyobb zajkeltő egységek, ezek a kompresszor valamint a kültéri ventilátor. A split klímaberendezések kialakításának tekintetében különböző típusokat különböztetünk meg, úgymint oldalfali split, mennyezeti illetve parapet split, mennyezeti kazettás split, padlóra állítható split, valamint légcsatornázható split klímaberendezés. Az egyes gyártók speciális szűrőkkel felszerelt – például plazmaszűrő, vagy a hagyományos fehér oldalfali beltéri egységek mellett ún. design készülékeket kínálnak, illetve működésük szempontjából pedig a hagyományos „on-off” készülékeket teljesen felváltották az inverteres berendezések. Hűtőteljesítményüket tekintve körülbelül 2-16 kw között készülnek.

Multi klíma

A kereskedelemben ma kapható klímaberendezések jelentős részét a split klímák alkotják, melyek választhatók multi kialakításban is. Multi klímáknak nevezzük azokat a berendezéseket, melyek esetében egy klíma kültéri egységhez kettő, vagy annál több klíma beltéri egység csatlakozik. A klíma kültéri egységhez csatlakoztatott klíma beltéri egységek akár különböző kialakításúak is lehetnek, így például csatlakozhatnak hozzá oldalfali, mennyezeti vagy parapet, vagy éppen mennyezeti kazettás beltéri egységek is. Az egyes helyiségekben elhelyezett klíma beltéri egységek természetesen külön – külön vezérelhetők, az így az elérni kívánt hőmérsékletek egyedileg megadhatók.  Ilyen megoldás használatát ajánljuk azoknak, akik egyszerre több helyiség hűtését vagy fűtését akarják megoldani, de nem szeretnék, hogy sok klíma kültéri egység helyezkedjen el az épület falán. Ezeket a berendezéseket is gyártják a hagyományos és inverteres vezérléssel. Webáruházunkban klíma multi kültéri egységek, valamint a hozzá kapcsolható klíma beltéri egységek széles kínálatát találja. A multi klíma rendszer megtervezése szakértelmet igényel, ezért kérje benne segítségünket, keressen bennünket!

A hagyományos és az inverteres működésű készülékek közötti különbség

A hagyományos és az inverteres split berendezések közötti különbség azok működési elvében van. A hagyományos, „on-off” klímaberendezések működési elvét a háztartási hűtőszekrényekéhez lehet leginkább hasonlítani. Amikor a hűtött térben a levegő hőmérséklete eléri a kívánt hőfokot akkor a kompresszor leáll, ellenkező esetben pedig működik, fenntartva ezzel a hűtő körfolyamatot. Működésük során ez a ciklikusság ismétlődik, tehát ezek a klímaberendezések a kompresszor ki és bekapcsolásával tartják fenn a kívánt hőmérsékletet. Ezen klímák kompresszora fix fordulatszámon üzemel, ezért nincs lehetőség a készülék teljesítményének szabályozására. E tulajdonságaikból adódóan valamelyest hangosabbak, valamint hosszútávon több elektromos áramot fogyasztanak, mint az inverteres berendezések. Az inverteres klímaberendezés gyors hűtési vagy fűtési lehetőséget biztosít, így használatával hamar el lehet érni a klimatizált helyiségben a kívánt hőmérsékletet. A berendezés klíma kültéri egységében elhelyezett inverter szabályozza a kompresszor működését úgy, hogy annak fordulatszámát a hűtési vagy fűtési igénynek megfelelően állítja be. A klímaberendezés nem terheli meg a villamos hálózatot a készülék bekapcsolásakor, mert az inverteres vezérlésnek köszönhetően a kompresszor fokozatosan éri el a kívánt fordulatszámot. Ennek megfelelően az inverteres klímák esetében nincs nagy pillanatnyi áramfelvétel, mint a hagyományos berendezéseknél, így használatukkal akár 40%-os energia megtakarítás érhető el!  Az inverteres klíma választásával számos előnyhöz juthat. Használatával precízebb hőmérséklet beállítást érhet el, hiszen a készülék működése közben nem kapcsol ki-be, ily módon elkerüli a hőmérséklet ingadozást is. Az inverteres klíma halkabb működést tesz lehetővé, hiszen a jól méretezett készülék ritkán jár a névleges teljesítményén vagy a felett, ezért akár az éjszakai órákban is működtetheti klímaberendezését. Az inverteres szabályzásnak köszönhetően a készülék teljesítménye 5 és 120% között szabályozható. Az inverteres klíma kiválóan alkalmazható fűtési célra is, hiszen –15ºC külső hőmérsékletig alkalmazhatók a helyiség levegőjének fűtésére.

Fontos tulajdonságait tükrözik egy klímának az EER valamint a COP

Az EER egy olyan mérőszám illetve energiahatékonysági mutató, melyet egyszerűbben hűtési jósági foknak hívunk. Az EER értéke egy adott környezeti hőmérsékleten mutatja meg a klímaberendezés hatásfokát. Értékét a klímaberendezés hűtőteljesítményének és a felvett villamos teljesítményének hányadosaként kapjuk. Az EER a klímaberendezések egyik legjelentősebb mérőszáma, valamint az energiaosztályba való besorolásuk meghatározója. A klíma EER értéke minél nagyobb, a készülék hűtés üzemmódban annál jobb hatásfokú.

A COP az előzőhöz hasonlóan szintén egy mérőszám és egy energiahatékonysági mutató, melyet fűtési jósági foknak hívunk. Értékét egy adott környezeti hőmérsékleten leadott fűtőteljesítmény és az ehhez felvett elektromos teljesítmény hányadosaként kapjuk meg. Tehát a fűtésre használt klíma COP értéke minél magasabb, a készülék annál jobb hatásfokú.

Reméljük, hogy választásához elegendő információhoz jutott

Amennyiben úgy érzi döntéséhez szakember segítségére van szüksége keressen bennünket elérhetőségeinken, hiszen célunk minden segítséget megadni a webáruházunkba látogató ügyfeleknek, hogy képesek legyenek eligazodni a klímatechnikai lehetőségek széles tárházában. Célunk, hogy minden ügyfelünk részére személyre szabottan, a számára leg kedvezőbb megoldást kínáljuk. Szolgáltatásaink területén nemcsak megtervezzük, de kivitelezzük is a klímatechnikai rendszert. A tevékenység végzéséhez szükséges „kék” kártya birtokában, a legkorszerűbb gépekkel és szerszámokkal, a legmodernebb technológiák alkalmazásával dolgozunk a kiváló minőségű kivitelezés érdekében. Válasszon bennünket, vegye igénybe szolgáltatásainkat! Reméljük Önt is elégedett ügyfeleink között üdvözölhetjük!

Vélemény, hozzászólás?