„On-Off”-os Vs. Inverteres Klíma

A hagyományos és az inverteres működésű készülékek közötti különbség

„On-Off” klíma

 

A hagyományos és az inverteres split berendezések közötti különbség azok működési elvében van. A hagyományos, „on-off” klímaberendezések működési elvét a háztartási hűtőszekrényekéhez lehet leginkább hasonlítani. Amikor a hűtött térben a levegő hőmérséklete eléri a kívánt hőfokot akkor a kompresszor leáll. Ellenkező esetben pedig működik, fenntartva ezzel a hűtő körfolyamatot. Működésük során ez a ciklikusság ismétlődik. Ezek a klímaberendezések a kompresszor ki és bekapcsolásával tartják fenn a kívánt hőmérsékletet. Ezen klímák kompresszora fix fordulatszámon üzemel, ezért nincs lehetőség a készülék teljesítményének szabályozására. E tulajdonságaikból adódóan valamelyest hangosabbak, valamint hosszútávon több elektromos áramot fogyasztanak, mint az inverteres berendezések.

Inverteres klíma

Az inverteres klímaberendezés gyors hűtési vagy fűtési lehetőséget biztosít, így használatával hamar el lehet érni a klimatizált helyiségben a kívánt hőmérsékletet. A berendezés klíma kültéri egységében elhelyezett inverter szabályozza a kompresszor működését úgy, hogy annak fordulatszámát a hűtési vagy fűtési igénynek megfelelően állítja be. A klímaberendezés nem terheli meg a villamos hálózatot a készülék bekapcsolásakor, mert az inverteres vezérlésnek köszönhetően a kompresszor fokozatosan éri el a kívánt fordulatszámot. Ennek megfelelően az inverteres klímák esetében nincs nagy pillanatnyi áramfelvétel, mint a hagyományos berendezéseknél, így használatukkal akár 40%-os energia megtakarítás érhető el!

További előnyök

 Az inverteres klíma választásával számos előnyhöz juthat. Használatával precízebb hőmérséklet beállítást érhet el, hiszen a készülék működése közben nem kapcsol ki-be, ily módon elkerüli a hőmérséklet ingadozást is. Az inverteres klíma halkabb működést tesz lehetővé, hiszen a jól méretezett készülék ritkán jár a névleges teljesítményén vagy a felett. Ebből kifolyólag akár az éjszakai órákban is működtetheti klímaberendezését. Az inverteres szabályzásnak köszönhetően a készülék teljesítménye 5 és 120% között szabályozható. Az inverteres klíma kiválóan alkalmazható fűtési célra is, hiszen az alap berendezések is –15ºC külső hőmérsékletig alkalmazhatók a helyiség levegőjének fűtésére.

Back to top