PENÉSZ = VESZÉLY? A párátlanítás fontossága!

Párátlanítás

Napjainkban a hosszútávú költségcsökkentés és az energia felhasználás tudatossága érdekében felújított lakások sokaságában jelentkezik a párásodás, melynek egy kellemetlen velejárója lehet a penészedés.

A címben szereplő kérdéssel kapcsolatban számos teória kering. Mennyire veszélyes a falunkat zöldre/feketére ,.festő” anyag? A ronda, már-már elviselhetetlen látvány mellett az egészségünkre is károsan hat? A válasz egyértelmű, és mindenki számára világos, hogy IGEN. Azonban nem mindenki egyformán fogékony a penész által hordozott veszélyre, ezért csak legyintenek rá.

A penészedés a téli időszakban a legjellemzőbb a lakásokra, azonban ez egybeesik azzal a periódussal, amikor hajlamosabbak vagyunk a légzőszervi megbetegedésekre (nátha, hörghurut, tüdőgyulladás stb. ). Az előbb említett betegségekkel küzdők és az allergiások mellett sajnálatos módon meglehetősen sokan sorolhatóak a rizikócsoportba:

  • Újszülöttek: Környezetüket a szülők mindig fokozott körültekintessél és már-már túlbiztosítottan kezelik, mivel immunrendszerük gyenge, és fejletlen
  • Terhes nők: Esetükben közvetett hatásról beszelhetünk. Ha huzamosabb ideig tartózkodnak penészes lakásban, a magzatuk jóval nagyobb eséllyel lesz allergiás a penészgombára.
  • Sportolók: Annak ellenére, hogy a sportolók immunrendszere erősebb az átlag embernél, rájuk is veszélyt jelent a penészgomba, mivel egy-egy lélegzetvétellel sokkal több levegőt juttatnak a légzőszerveikbe mint mások.

Sajnos a penészgomba okozta betegségek gyógyítására kevés esély van, a végkifejlet – tüneti kezelés – előtt célszerű a legeslegtöbb figyelmet a megelőzésre fordítani. A káros hatások mellett a cikk elején említett esztétikusság sem utolsó szempont. Azonban én annak a híve vagyok, hogy ne a penész éltüntetése legyen a cél – persze ha mar megjelent akkor ez az első lépés – hanem annak kialakulásának megelőzése A páramentesítés fortélyairól érdemes az interneten tajtékozódni, de az esetek többségében egy szakértő félkeresése a legcélravezetőbb.

Tekintse meg párátlanító, páramentesítő kínálatunkat! Páramentesítők kedvező áron!

Back to top